over STRO

Mooie, bijzondere dingen om blij van te worden...

Het verhaal achter het ontstaan van Atelier STRO


Het levensverhaal van Ditmer

Toen mijn broer 36 jaar oud was, hoorde hij dat hij ernstig ziek was. Ruim een jaar getrouwd, en een zoontje van drie maanden. Hij vroeg familie en vrienden herinneringen aan hem op te schrijven, zodat zijn zoon later nog een beeld zou kunnen vormen van zijn vader. Na Ditmers dood stelde mijn vader met deze herinneringen zijn levensverhaal (Wees Blij) samen. De teksten werden door mij vormgegeven. Uiteindelijk lag er een stapel A4-tjes op tafel. Wat nu?


Eigentijds ambacht

Een kennis raadde mij aan ermee naar een boekbinder te gaan. Wat een prachtig werk kreeg ik daar te zien! Er ging een wereld voor mij open... Dat zo'n mooi ambacht nog bestond. En niet oubollig, maar eigentijds! Voordat het boek in kleine oplage voor ons gemaakt werd, ben ik verschillende keren in dat atelier geweest. Eerst voor kennismaking en een idee van de mogelijkheden, daarna voor keuze van vorm, kleur en materiaal. Ik vond het heel fijn dat mijn moeder en ik alles zelf (mede) konden bepalen. Zo werd het echt het boek van mijn broer, en daarmee voor mij onderdeel van het verwerkingsproces.


Mooie boeken

Toen ik de tien boeken kwam ophalen, viel bij mij ineens het kwartje. Dit was ook echt iets voor mij! Altijd al een zwak gehad voor ambachtelijk (hand)werk. En voor mooie boeken! Zowel (de vormgeving) van buiten alsook die van binnen. Ooit heb ik illustratieve- en grafische vormgeving gedaan op de kunstacademie. Dit weer op te kunnen pakken in combinatie met boekbinden zou toch wel erg leuk zijn…


Mooie droom

Ik had al langer de droom ooit voor mezelf te beginnen, maar wist nooit wat en hoe. Nu wel. Heerlijk om alleen nog maar werk te doen wat ik echt leuk vind! Omringd door boeken en mooie materialen. Bezig zijn met het maken van bijzondere dingen. Mezelf en anderen hiermee gelukkig maken.


Opleiding boekbinden

In 2009 begon ik met lessen boekbinden in 't Ambachthuys in Den Haag. Hier leerde ik met name de basis van de klassieke bindwijzen. Eind 2010 haalde ik het diploma Jong Gezel. Het jaar erop ging ik voor de VNH-opleiding naar Leiden, bij boekbinderij Papyrus. Behalve (eigentijdse) banden leerde ik ook diverse dozen en mappen maken. In 2012 kreeg ik van deze opleiding mijn diploma. En dozenmaker Cor Aerssens heeft mij in een tweetal cursussen diverse fijne kneepjes van 'het dozen' geleerd. Begin 2013 heb ik de basisopleiding DTP (DeskTopPublishing) gevolgd. Hiermee kan ik nu beter teksten digitaal vormgeven. Verder school ik mezelf regelmatig bij met diverse workshops.


Atelier STRO

Noodgedwongen is de stap naar een eigen atelier eerder gezet dan gedacht. Vanwege collectief ontslag vanuit mijn baan in de culturele sector, eind 2012, heb ik mijn kans gegrepen en Atelier STRO opgericht.Miu de Vries© Miu de Vries | LinkedIn | Facebook