Over Koppermaandag zijn verschillende verhalen terug te vinden. Zeker is dat het een feest is dat al eeuwen geleden werd gevierd, op de eerste maandag na Driekoningen (6 januari).
In de Middeleeuwen werd het gevierd met een flinke slemppartij met ‘kopper’ (beker). Later werd het vooral een traditie onder de gilden. Toen deze in de 19e eeuw verdwenen, hielden de drukkers het feest in stand. Als proeve van vakbekwaamheid drukten ze een Koppermaandagprent, met daarop een heilwens, om uit te delen of op te sturen. In de 20e eeuw is hiervoor de Kerst- en Nieuwjaarskaart in de plaats gekomen.
Koppermaandag wordt nog steeds op kleine schaal gevierd. Zo organiseert 't Ambachthuys in Den Haag elk jaar een Kopperfeest. Ter ere daarvan kunnen boekbinders de katernen van eenzelfde boek naar eigen kunnen en smaak inbinden.
Tijdens de bijeenkomst op Koppermaandag is dan de feestelijke opening van de expositie in 't Ambachthuys. De aanwezigen kunnen hier hun stem uitbrengen op hun favoriete boek voor de publieksprijs.
Hieronder alle inzendingen van Miu de Vries/Atelier STRO in de loop der jaren..