levensverhaal

Levensverhaal / herinneringsboek

Een herinneringsboek, levensverhaal of familieboek is een van de meest speciale cadeaus om (uzelf) te geven. Een stukje persoonlijke geschiedenis vastgelegd om te bewaren, te herlezen, te herbeleven. Om door te geven aan (klein)kinderen.

Voor mijzelf was het vormgeven van het herinneringsboek (levensverhaal) over mijn broer Ditmer een belangrijk deel van het verwerkingsproces van zijn dood. Voor zijn zoon zal het later hopelijk een boek zijn van onschatbare waarde, met verhalen over zijn vader die anders vergeten zouden zijn.


Het levensverhaal van mijn broer Ditmer, waar mijn boekbindavontuur mee begon. Met herinneringen van familie, vrienden, (oude) buren, medestudenten en medesporters geeft dit boek een vrij compleet beeld van de persoon die hij was.

 Het levensverhaal van Ditmer de Vries

(Gebonden door Wilma van Ipenburg)


Boek met harde kaft (20 x 20 cm), bekleed met turqoise linnen (Ditmers lievelingskleur).


Op de voorkant een blinddruk, gemaakt van de tekening van het tegeltje 'Wees Blij'

(als kind door hemzelf gemaakt; in bronzen uitvoering op zijn grafsteen). Voorkant en

rug bedrukt met titel in zilverfolie.


Tekst grafisch vormgegeven en geprint op wit 90 grams papier, de losse pagina's aan elkaar genaaid ('gedriegd'). Cremekleurige schutbladen en wit leeslint.



Dit boek met bijpassend foedraal heb ik gemaakt voor de ouders van een slachtoffer van de ramp met de MH17. Er staan herinneringen in die medestudenten van hun dochter voor hen geschreven hebben.

Het boek is gemaakt op de Japanse bindwijze, deels linnen, grotendeels papier met reliëfpersing. De binding is gemaakt met donkergroen geweven lint, wat doorloopt als leeslint voor het boek. Aan de binnenkant zijn grote fotoschutbladen ingelegd.

Dit is een familieboek, met de verhaaltjes die mijn opa, gevangen in een Jappenkamp, schreef aan/over zijn kinderen. De verhalen hebben nu een veilige plek gekregen in een passende behuizing (Japanse bindwijze). De kleur bruingeel is de kleur van het originele (inmiddels vergeelde) opschrijfboekje en de kleur van de stranden op Nieuw-Guinea. De kleur blauw voor de zee. Aan het leeslint een veelvoorkomend schelpje, gevonden op het strand daar. De golfjes zijn typische Papoese motieven, en het anker staat voor mijn opa, de varende zendeling.

© Miu de Vries | LinkedIn | Facebook